Mange av oss berøres sterkt av det vi leser om eskalerende spenninger i Øst-Ukraina for tiden, mens mange av dem som bor i området, har mer enn nok med dagens presserende behov. 

I dag skal det handle om strømpriser. Først og fremst i de landene vi i Misjon Uten Grenser arbeider. Men la meg først komme med en personlig bekjennelse: Gjennom et langt liv har jeg reflektert altfor lite over strømprisene. 

Mens bombene fortsetter å hagle over Ukraina, jobber Misjon Uten Grensers medarbeidere i Øst-Europa hardere enn noen gang, for å hjelpe mennesker i nød.

«Alle gikk rundt og snakket om julen som var rett rundt hjørnet. Jeg gikk rundt med en klump i magen fordi jeg ikke hadde penger til å kjøpe noe mat til julekvelden.»

Ett rom uten kjøkken, bad, innlagt vann eller gass. For bare sju år siden bodde Nicoleta og Albert sammen med barna sine Bogdan, Alexandra og Cristian i ett rom. De hadde bare utendørs toalett, og en vedovn for varme og matlaging. 

Da ektemannen forlot henne, havnet tvillingmoren Lyudmyla i en håpløs situasjon. Uventet hjelp ga henne nytt håp.

Koronapandemien rammet den lille familien fra Bosnia hardt. Muligheten til å dyrke egne grønnsaker reddet dem gjennom et vanskelig år.

Alina elsker å sy, og hun får gjøre det hver eneste dag. Men det som nå er hverdagen for den ukrainske jenta, var en gang en fjern og umulig drøm.