fbpx

Foreldreløse Ivanna (22) har ansvaret for sine fem yngre søsken. De frykter den kalde vinteren i Ukraina.

 

I et lite falleferdig hus forsøker barna i den foreldreløse søskenflokken å holde varmen. Vind og iskald trekk smyger seg inn gliper i råtne vegger, vinduer og tak.
- Vi frykter den kalde vinteren. Så fort det blir minusgrader ute er det umulig å få opp varmen. Holder det seg på plussiden klarer vi å holde passe temperatur om vi fyrer konstant, forteller storesøster Ivanna.

Den 22 år gamle jenta har tatt på seg et stort ansvar. Omsorgen for fem yngre søsken. Da foreldrene døde, ble de seks barna i familien spredt på forskjellige barnehjem rundt i landet. Slik ville ikke Ivanna at det skulle være. 20 år gammel flyttet hun tilbake til barndomshjemmet og begynte å samle søsknene. I dag bor fire av dem der. To bor fortsatt på barnehjem, men kommer hjem i helger og ferier.


- For meg betyr søsknene mine alt. Det er viktig for oss å være sammen. Det er her vi hører hjemme, sier Ivanna, som har blitt som en mor i søskenflokken.

Huset er lite. For lite. Når alle er hjemme, sover Ivanna på kjøkkenet. De fem andre deler rommet ved siden av. Det verste er likevel standarden. Huset er falleferdig, råttent og ødelagt. Toalett eller innlagt vann har de ikke. Vadym på 16 har ansvar for å hente vann i en brønn på andre siden av veien. Han bærer vann flere ganger om dagen. Det er også hans jobb å sørge for at de har ved. For å skaffe penger til det arbeider han i skogen. Når de skal bade må de koke vann og bade i en stamp på kjøkkenet.

Vinterklær har de heller ikke råd til. Seks par sko og seks vinterjakker er en stor utgift. Å gå til skolen uten skikkelige klær er ikke bra for de minste. De blir syke. Men selv om forholdene er vanskelige, er Ivanna glad for at hun har klart å samle søsknene. Hun håper at de to som bor på barnehjem kan flytte hjem etter hvert. Hun har viljestyrke og har bestemt seg for at de skal klare seg.


Tusenvis av fattige familier i Øst-Europa fryser i vinterkulda. Mange må velge mellom varme og mat. Gjennom Aksjon Varm Vinter deler derfor Misjon Uten Grenser ut varme klær, sko, ved, tepper og mat. For å kunne hjelpe flest mulig trenger vi din støtte. Bli med og gi varme og omsorg til mennesker som fryser og ikke klarer seg på egenhånd.

Vipps din gave til #517796

Merk betalingen med din adresse

Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen og føre statistikk