fbpx

I høst starter 6 år gamle Ingriselda i 1. klasse. Den spente og stolte skolejenta fra Albania kunne like gjerne endt opp på søppeldynga.

 

Mens foreldre til førsteklassinger i Norge bruker flerfoldige millioner på utstyr til skolestart, er selv en enkel sekk og en gråblyant for dyrt for fattige familier i Albania. I det lille landet ved middelhavet vokser generasjoner av barn opp uten å lære seg å lese og skrive. Det er et dårlig utgangspunkt for framtiden.

Moren til Ingriselda har hatt aleneansvar for datteren og hennes to eldre søsken siden faren forlot dem for noen år siden. De bor på et lite rom i et gammelt falleferdig hus og sola når aldri inn i bakgården deres. I motsetning til mange fattige foreldre ser likevel Ingriseldas mor viktigheten av skolegang, men uten hjelp hadde heller ikke hennes barn fått gå på skole.

På Albanias mange søppeldynger vandrer barn helt ned i fireårsalderen rundt på jakt etter plast, metall og glass. Siden skal de forsøke å selge det. Foreldrene er svært fattige og barna må være med å bidra til familiens inntekt. Arbeidsplassen er farlig og inntekten minimal, kanskje noen kroner om dagen. Livets skole på søppeldynga lærer dem aldri noe annet enn hvordan de skal overleve fra dag til dag, og knapt nok det.

Øynene til Ingriselda stråler når hun ser alt skoleutstyret Misjon Uten Grenser har med til henne. Skrivesaker, fargeblyanter, sekk, bøker, vannflaske, rett og slett alt hun trenger for å kunne begynne på skolen.

- Jeg skal bli doktor når jeg blir stor, og hjelpe syke folk, forteller den ambisiøse jenta, mens hun lykkelig traver rundt med den nye sekken på ryggen.

Skole og utdanning er et viktig virkemiddel i kampen mot fattigdom. Når Ingriselda skal gå sine første skritt til skolen om noen få uker, er det på mange måter også hennes første skritt på veien mot et bedre liv. Hun har mange år foran seg, men noen få skolesaker fra Misjon Uten Grenser kan bety en stor forskjell for den lille jentas framtid.

Gi skolesaker du også, og hjelp fattige barn bort fra Albanias søppeldynger.

Hilsen Marte

Vipps din gave til #630614

Merk betalingen med din adresse

Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen og føre statistikk