fbpx

Han rørte ved hjertet mitt. Den gamle, ensomme og alvorlige mannen i det lille skuret. Og nå midt i den norske valgkampen tenker jeg ekstra mye på ham.

 

Den store genseren skjulte en mager og sliten kropp, men det faste håndtrykket fortalte meg at han en gang var en sterk ung mann. Furene i ansiktet vitnet om et hardt liv, om bekymring og sorg.

Ensom alderdom

Romanias mange fattige må klare seg på egenhånd. Avvist eller glemt. Hvem vet? Styresmaktene bryr seg tilsynelatende ikke. De som er uten familie går en svært ensom og vanskelig alderdom i møte, og er redde for hva som kommer til skje med dem. De har verken råd, eller rett til omsorgsbolig og sykehjemsplass.

Bor i et skur

Tincu er en av dem. Han tok i mot meg utenfor hjemmet sitt. Et lite skur omkranset av høye rustne bølgeblekkplater. Med triste øyne fortalte han meg om livet. Om kona som var død, om leiligheten han ble fratatt fordi den hadde stått tom mens han arbeidet i en annen by og om kompensasjonen han fikk fra staten; å leie en tomt.

Med lite penger og få arbeidsredskaper var et skur alt Tincu klarte å sette opp. Et lappeteppe av rustne metallplater, mur, papp og tre. Der bodde han. Alene, uten strøm, uten innlagt vann og med en glugge øverst på veggen som eneste lyskilde.

Uten rettigheter

Hadde noen våre eldre bodd og blitt behandlet som rumenske Tincu, hadde det blitt slått stort opp i alle våre riksdekkende medier. Noen ville kjempet for det gamle mennesket som levde under så uverdige forhold. I EUs fattigland, Romania, er det ikke slik. Ingen kjemper for Tincu.

Hos Misjon Uten Grensers suppekjøkken får Tincu det måltidet som hindrer han fra å sulte. Her treffer han mennesker i samme situasjon og kan slå av en prat. Det blir fort ensomt i det lille skuret. Men hva som kommer til å skje når Tincu blir for gammel til å bo alene vet han ikke. Usikkerheten tærer på ham, det var lett å se.

På mandag er det valg! Bruk stemmeretten din og kjemp for det som betyr noe for deg. Men vi må ikke glemme dem som ikke har noen som kjemper for seg. Mennesker som Tincu. Jeg skulle så gjerne sett ham smile.

Hilsen Marte

Vipps din gave til #517796

Merk betalingen med din adresse

Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen og føre statistikk