
Albania
Et sårbart demokratiI det tidligere ateistiske landet Albania er fremdeles bare 0,5 prosent av befolkningen evangeliske kristne. En viktig del av oppdraget vårt er å dele evangeliet, og behovet for det er stort i Albania. Men Bibelen er også tydelig på vårt ansvar for de fattige. Der fattigdommen er stor, er ringvirkningene enda større: I Albania er menneskehandel og moderne slaveri, hvitvasking og narkotikasmugling utbredt. Kvinner har dårlig sosial og økonomisk status, og de utsettes ofte for vold i eget hjem. Mange familier flytter fra landsbygda til byene eller emigrerer i håp om et bedre liv. De som har jobb, tjener cirka en fjerdedel av gjennomsnittet i EU. Én av tre unge albanere er arbeidsledige.

Historie og utvikling
Albania er et spennende land som tidligere var stengt for omverden. Nå inviteres turister til å nyte sol og varme sandstrender eller innta høye fjell og brusende elver. Et besøk på landsbygda kan oppleves som en reise langt tilbake i tid – samtidig som moderne, vestlig kultur inntar byene.
Landet har en fascinerende historie. I 1944 etablerte den kommunistiske nasjonale frigjøringsfronten, ledet av Enver Hoxha, et kommunistisk styre i landet. I 1967 ble Albania utropt til verdens første ateistiske republikk, og fra 1978 var grensene helt stengt. Flere tusen mennesker ble sett på som fiender av landet og henrettet; både politiske motstandere og religiøse, blant dem mange kristne.
Etter Hoxhas død i 1985 begynte den nye ledelsen med forsiktige reformer. Det første flerpartivalget ble avholdt i 1991, og i 1992 ble den første ikke-kommunistiske regjeringen valgt. Siden har politikken i landet vært preget av strid mellom Det sosialistiske partiet i regjering og Det demokratiske partiet i opposisjon.
Jordbruket sysselsetter nesten halvparten av landets yrkesaktive befolkning, men fattigdommen er stor. I den nordøstlige delen av landet er det mye skog og fjell med betydelig nedbør og kalde vintre. Mange leter etter alternative måter for å overleve, og bryter opp fra sine hjemplasser. 63 prosent av befolkningen i Albania bor nå i urbane strøk. Stadig flere unge flytter til andre land i Europa. Folketallet har sunket jevnt siden 90-tallet.
Omtrent 30 prosent av Albanias befolkning regnes nå som kristne. De fleste er katolikker eller ortodokse, men evangeliske kristne teller cirka 14 000 mennesker i 150 menigheter.
Prosjekter
Misjon Uten Grenser arbeider på steder og i byer som mange flytter til for å finne arbeid, blant dem hovedstaden Tirana. I Albania støtter vi familier gjennom vårt familiefadderprogram. Hjelp til selvhjelp og utdanningsstipender er viktig i arbeidet mot at de kan bli selvforsynte. Mange barn i Albania gjennomfører skolegang fordi vi hjelper dem med skolemateriell, de er med på Etter Skoletid, deltar på sommerleirene våre og følger de populære bibelbrevkursene våre. Mange eldre som er uten familie mottar ulik form for støtte. Arbeidet koordineres gjennom lokale evangeliske kirker.

